Typhoonit ja Hornetit ilmassa Rovaniemen JEF-harjoituksessa - Ison-Britannian suurlähettiläs paikalla

RAF_EF_Rovaniemi_2Joint Expeditionary Force (JEF) -koulutustapahtuman lentotoiminta on käynnistynyt Rovaniemellä tiistai-iltapäivällä 7. kesäkuuta. Taivaalle Itäkairan harjoitushalueille nousi Lapin lennoston F/A-18 Hornetien lisäksi myös Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Eurofighter Typhoon -hävittäjiä. 

RAF_EF_HN_henkilstoLapin lennoston tukikohtaan Rovaniemelle laskeutui maanantaina 6. kesäkuuta neljä RAF:n (Royal Air Force) Eurofighter Typhoon FGR4 -hävittäjää.

Harjoituksen käynnistyttyä Lapin lennoston komentaja eversti Tuukka Karjalainen on esitellyt tukikohtaa ja toimintaa paikalle saapuneille Ison-Britannian suurlähettiläs Theresa Bubbearille ja puolustusasiamies Stephen Boylelle 7. kesäkuuta. Harjoitukseen liittyen RAF vierailee Rovaniemellä Lapin lennostossa 3.-17. kesäkuuta.

RAF_EF_Rovaniemi_1“Vierailu on hieno mahdollisuus Ison-Britannian ilmavoimille oppia suomalaisilta ja syventää yhteistyötä. Arvostamme isäntiemme osaamista erityisesti arktisen alueen sodankäynnistä. Osoitamme vierailulla myös tukeamme Suomelle”, sanoo Ison-Britannian puolustusasiamies Stephen Boyle.
 
"Kiitos Suomen ilmavoimille ja RAF:lle vierailusta Rovaniemelle tänään. On ollut mahtavaa nähdä molempien maiden ilmavoimien toimintaa läheisessä yhteistyössä. On selvää, että molemmat hyötyvät yhteistyöstä. Odotamme innolla yhteistyön jatkumista ja kaiken mahdollisen tarvittavan tuen antamista Suomelle myös tulevaisuudessa", sanoi Ison-Britannian suurlähettiläs Theresa Bubbear Rovaniemellä.

JEF-koulutustapahtuman tavoitteena on vahvistaa Ilmavoimien ja Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien yhteistyötä ja yhteistoimintakykyä pohjoisessa.

JEFTE_2022Lentotoiminta suuntautuu Rovaniemen, Kuusamon, Joensuun, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun väliselle alueelle 6.‒17. kesäkuuta 2022 arkipäivisin kello 8‒17. Laaja harjoitus aiheuttaa muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia erityisesti Kuusamon ja Kajaanin osalta. Lentotoimintaa tapahtuu myös ilmatilavarausten alapuolella valvomattomassa ilmatilassa. Ilmatilanvaraukset yltävät aina lentopinnalle 660 saakka.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Ison-Britannian johtama kymmenen maan − Alankomaiden, Islannin, Ison-Britannian, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron – muodostama monenvälinen puolustusyhteistyön kehys, johon Suomi liittyi kesällä 2017 yhtä aikaa Ruotsin kanssa.

Ison-Britannian ja Suomen puolustusyhteistyö on viime vuosina syventynyt. Suomi on aktiivinen JEF-ryhmän (Joint Expeditionary Force) jäsen, ja myös kahdenvälinen harjoitustoiminta on tiivistä.
Ison-Britannian maavoimat osallistui 2.-13. toukokuuta Pohjankankaalla Niinisalossa sekä Säkylässä järjestettyyn Arrow 22 -harjoitukseen noin 120 hengen panssarivaunukomppanialla.
 
Suunnitteilla on lisäksi useita yhteisiä maa-, meri- ja ilmavoimien harjoituksia.

RAF_EF_Rovaniemi_3Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoittivat 11. toukokuuta julkilausuman maiden välisestä puolustusyhteistyöstä.

Yhteistyön päämääränä on kokonaisuudessaan kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue. JEF:n yhteisillä harjoituksilla kehitetään yhteistoimintakykyä. MH

Lue myös: