Vahva lentorahtikysyntä mahdollistaa Finnairin kaukolentojen jatkon Shanghaihin ja Souliin

FinnairA350tailLentorahdin jatkunut hinnan nousu mahdollistaa matkustajalentojen tarjoamisen Finnairin keskeisille Aasian markkinoille pidentyneestä lentoajasta huolimatta. Finnair jatkaa nyt lentoja Shanghaihin ja Souliin uudella reitityksellä, mutta joutuu perumaan lennot Osakaan ja Hongkongiin huhtikuun loppuun asti.

Finnair on jatkanut reittiverkostonsa kohteiden arviointia Ukrainan kriisin ja EU:n asettamisen pakotteiden seurauksena. Venäjän ilmatila on toistaiseksi suljettu ja Finnair joutuu reitittämään kaukolentojaan Aasiaan uudelleen sekä arvioimaan niiden kannattavuutta.

Nyt tehdyn ilmoituksen mukaan Finnair lentää 10. maaliskuuta alkaen Shanghaihin kerran viikossa ja 12. maaliskuuta alkaen Etelä-Korean Souliin kolme kertaa viikossa kiertäen Venäjän ilmatilan. Lentoaika Shanghaihin ja Souliin on suunnasta riippuen noin 12–14 tuntia.

Finnairin Shanghain lentojen AY87 aikataulut ovat vaihtelevia ja se lähtee maaliskuun aikana viikonpäivästä riippuen Helsingistä kello 17.10, kello 02.50 ja kello 00.50. Maaliskuun lopulta lähtevän lennon aikataulu on kello 17.20. 

Lennot Shanghaihin ja Souliin kiertävät Venäjän ilmatilan etelästä ja paluulento Soulista Helsinkiin voi käyttää myös pohjoista reittiä. Venäjän ilmatilan sulkemisen lisäksi maailmalla on laajasti muitakin konfliktialueiksi luokiteltavia valtioita, jotka aiheuttavat myös mahdollisesti lisäkiertoa Finnairin lennoille ns. eteläisellä reitityksellä. Tällaisia alueita ovat ainakin Syyria, Irak, Afganistan, Jemen ja osa Saudi-Arabian sekä Pakistanin ilmatilasta.

”Pyrimme säilyttämään Aasian yhteytemme siinä määrin, kun se tässä haastavassa tilanteessa on mahdollista. Ymmärrämme hyvin, kuinka ikävä tilanne on asiakkaillemme, ja olemme pahoillamme lentojen muutoksen aiheuttamasta vaivasta ja harmista”, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Ole Orvér.

Venäjän ilmatilan kiertäminen Aasian ja Euroopan välisillä lennoilla vaikuttaa merkittävästi lentoaikaan ja sitä kautta polttoaine-, henkilökunta- ja navigointikustannuksiin. Pidentynyt lentoaika ei enää mahdollista myöskään tehokasta koneiden käyttöä eli edestakaista operaatiota samalla koneella 24 tunnissa. Kustannusnousu tuo siis haasteita lentojen kannattavuuteen.

Nyt peruuntuvien kohteiden listalle joutuvat siis Osaka ja Hongkong. Niiden osalta lennot on peruttu huhtikuun 2022 loppuun asti.

Finnair on aiemmin kertonut lentävänsä Tokioon Venäjän ilmatilan kiertäen neljästi viikossa 9. maaliskuuta alkaen sekä jatkavansa myös lentojaan Bangkokiin, Delhiin, Phuketiin ja Singaporeen kiertoreittiä.

Finnair viestii lentojen muutoksista asiakkaille henkilökohtaisesti sähköpostilla tai tekstiviestillä. Peruttua lentoa voi siirtää eteenpäin tai hakea lipun hinnan takaisinmaksua, jos asiakas ei halua matkustaa vaihtoehtoisella yhteydellä tai sitä ei ole mahdollista järjestää.

Takaisinmaksujen osalta Finnairin käsittelyjono on ruuhkautunut ja keskimääräinen takaisinmaksun käsittely on 21-28 päivä. Viiveet johtuvat muutoksista ja peruutuksista Aasian ja Venäjän lennoissa sekä omikronvariantin vaikutuksista asiakkaiden matkasuunnitelmiin. Finnair kertoo tekevänsä kaikkensa käsittelyajan lyhentämiseksi.   

Lue myös: