Yhdistyneet arabiemiirikunnat ostaa 80 Dassault Rafale F4 -hävittäjää - vuoden viides Rafale-kauppa

Rafale_ilmassa_6Yhdistyneet Arabiemiirikunnat (UAE) ostaa 80 Dassault Rafale F4 -hävittäjää. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun F4-version hävittäjää myydään Ranskan ulkopuolelle. Versio on sama, jota Dassault tarjoaa myös Suomelle ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa.

Dassault Aviation merkittävä hävittäjäkauppa solmittiin 3. joulukuuta presidentti Emmanuel Macronin, Abu Dhabin kruununprinssin ja UAE:n puolustusvoimien apulaiskomentajan sheikki Mohammed ben Zayed Al Nahyanen läsnäollessa ja Dassault Aviationin toimitusjohtaja Eric Trappierin ja UAE:n puolustushankinnoista vastaavan johtaja Tareq Abdul Raheem Al Hosanin kesken.

Dassault_FSORafale F4 -hävittäjiä myytiin nyt ensimmäisen kerran Ranskan ulkopuolelle. Kauppa tarjoaa Yhdistyneille arabiemiirikunnille suorituskykyä, jolla voidaan taata suvereniteetti sekä itsenäinen operatiivinen kyky.

Dassault Aviationilla ja UAE:n ilmavoimilla on takana jo pitkä 45-vuotinen yhteistyö aiempien Mirage 5 ja Mirage 2000 -hävittäjien parissa ja nykyisin käynnissä on Mirage 2000-9 -hävittäjien modernisointihanke.

Hävittäjäkauppa on erinomainen uutinen Ranskalle ja sen Rafalen parissa toimiville ilmailuteollisuustoimijoille, joita on kokonaisuudessaan yli 400 yhtiötä. Kauppa turvaa töitä tuleville vuosikymmenille.

Ranskan ja UAE:n välinen kauppa sisältää 80 Rafale -hävittäjää ja 12 Airbus Helicopters H225M (Eurocopter EC725 Caracal) -helikopteria. Kaupan kokonaisarvoksi Ranska kertoo noin 17 miljardia euroa.

Dassault_FALKyseessä on jo viides vuoden 2021 aikana vahvistettava Rafale-kauppa. Alkuvuodesta Dassault Aviation on solminut sopimukset 18 hävittäjän kaupasta Kreikan kanssa ja 12 hävittäjän kaupasta Ranskan kanssa. Toukokuussa Egypti ilmoitti ostavansa 30 Rafalea lisää aiemmin tilaamiensa hävittäjien lisäksi. Myös Kroatia solmi sopimuksen 12 Rafale-hävittäjästä marraskuussa 2021.

Kyseessä on siis ensimmäiset kaupat Ranskan ulkopuolelle Rafale F4-versiosta, joka sisältää mm. aiempaa paremman verkottumiskyvyn ja kehittyneempiä elektronisen sodankäynnin järjestelmiä.

Rafale_pariDassault Aviation Rafale F4 -hävittäjä on ehdolla myös Suomelle Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa.

Dassault Rafale on varsinainen monitoimihävittäjä ja Ranskassa tämä hävittäjäratkaisu on korvannut kaikkiaan seitsemän erilaista konetyyppiä ja suorittaa moninaisia tehtäviä aina ydinpommin kuljetuskykyä myöden.

Kyseessä on on huippumoderni monitoimihävittäjä jonka suorituskykyä on kehuttu ympäri maailmaa. MH

Lue myös: