Haaga-Helia aloittaa matkustamohenkilökunnan koulutusohjelman - alan rekrytointitarve on kasvussa

FFA_savusimuHaaga-Helia ammattikorkeakoulu laajentaa ilmailualan koulutustarjontaansa käynnistämällä kaupallisen Cabin Crew Initial Training Course -koulutuksen. Kolmen viikon mittaista ja yhdeksän osa-aluetta sisältävää matkustamohenkilökunnan peruskoulutusta antaa Haaga-Helian uusi CCM Academy. Sen kouluttajina toimivat ilmailualan ammattilaiset. Hakuaika koulutukseen alkaa 15. huhtikuuta 2025. Koulutuksen läpäisseet voivat hakea alan työpaikkoja koko EU-alueelta.

Haaga-Helian uusi kaupallinen koulutus täyttää Euroopan ilmailuviranomaisen EASA:n vaatimukset ja tähtää viralliseen matkustamomiehistön kelpoisuustodistukseen eli Cabin Crew Attestation -sertifikaattiin. Kyseessä on kelpoisuus, joka on edellytys matkustamohenkilökunnan tehtävien hakemiselle eurooppalaisissa lentoyhtiöissä.

Haaga-Helialla on pitkä kokemus ilmailualan kouluttamisesta ja alan liiketoiminnan tuntemuksesta. Matkustamohenkilökunnankoulutuksesta vastaa Haaga-Helian ilmailualan koulutukseen erikoistunut CCM Academy (Cabin Crew Member) ja opetuksen toteuttavat kokeneet ilmailualan ammattilaiset.

CCMacademy_Sonja"Ilmailualan rekrytointitarve on kasvamassa. Koulutus vastaa konkreettiseen työelämätarpeeseen. Tavoitteena on kouluttaa osaajia, joilla on tarvittava viranomaisen edellyttämä peruskoulutus, turvallisen toiminnan edellyttämä asenne sekä käytännön valmiudet matkustamotyöhön", sanoi CCM Academyn pääkouluttaja Sonja Etelävuori. Hänellä on 15 vuoden työkokemus matkustamohenkilökunnan jäsenenä, jonka lisäksi hän on toiminnut turvakouluttajana.

Koulutus on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä ilmailuviranomaisen kanssa ja se perustuu ilmailun vetovoimaan työllistäjänä sekä työelämän ajankohtaisiin osaamistarpeisiin.

Haaga-Helia tunnetaan pedagogisesti vahvana toimijana, joka yhdistää oppimisen muotoilun, digitaalisen oppimisen sekä työelämälähtöisyyden.

CCMacademy_Ari “Koulutus annetaan pääsääntöisesti Haaga-Helian Pasilan kampuksella ja kahden päivän osalta myös Vantaalla Finnair Flight Academyn tiloissa. Haluamme pitää kiinni laadusta ja siksi käytössämme on myös laadukkaat koulutuslaitteet. Kouluttajamme kuuluvat Haaga-Helian ilmailu- ja matkailutiimeihin”, kertoi CCM Academyn vastuullinen johtaja Ari Etelävuori Lentoposti.fi:lle. Ari Etelävuorella on 34 vuoden kokemus liikennelentäjän työstä, jonka lisäksi hän on toiminut lentoyhtiön johto- ja asiantuntijatehtävissä lentoturvallisuuden, laadun ja linjatoiminnan parissa.

FAF_paloharjoitusKoulutussisältö kattaa mm. matkustamon turvallisuuden, ensiavun ja käytännön harjoituksia mm. miehistöyhteistyön, palonsammutuksen, evakuointitoimenpiteiden ja veteen laskeutumisen osalta. Koulutus antaa vahvan pohjan tulevalle lentoyhtiökoulutukselle.

CCM Academyn koulutusohjelmassa on lisäksi selviytymisharjoitus, joka järjestetään maasto-olosuhteissa.

Matkustamohenkilökunnan peruskoulutuksen vähimmäisvaatimukset on määrittänyt ilmailuviranomainen. Koulutuksen aikana varmistetaan myös hakijan uimataito, jonka osalta vaatimuksena on 25 metrin uintimatka.

FAF_vesipelastusharjoitusKoulutuksen hyväksytysti suorittaneet voivat hakea alan työpaikkoja EU-alueella. Työn aloittaminen lentoyhtiön matkustamohenkilökunnan jäsenen tehtävissä edellyttää Haaga-Helian antaman koulutuksen lisäksi myös lentoyhtiökohtaisen tyyppikoulutuksen suorittamista. Käytännössä se tarkoittaa koulutusta, joka annetaan erikseen lentoyhtiön käyttämiin konetyyppeihin kuten esimerkiksi Airbus A320- ja Boeing 737 -koneisiin.

Koulutuksessa saatava matkustamohenkilökunnan kelpoisuustodistus on voimassa toistaiseksi. Matkustamohenkilökunnan tehtävissä voi toimia sen perusteella vain, jos henkilö on toiminut tehtävässä edeltävän viiden vuoden aikana ja suorittanut kelpoisuuden ylläpitämiseksi vaadittavat vuosittaiset määräaikaiskoulutukset ja kokeet. Lisäksi henkilöllä tulee olla on voimassaoleva lääketieteellisestä kelpoisuudesta kertova matkustamomiehistön terveydentilatodistus eli Cabin Crew Medical Report.

Haku Haaga-Helian antamaan koulutukseen alkaa 15. huhtikuuta 2025 ja päättyy 11. toukokuuta. Hakijoita tarkastellaan hakupapereiden, videohaastattelun sekä erillisen motivaatiokirjeen perusteella.

FFA_allas_liku Hakijoilta tiedustellaan tulevia koulutuksia varten myös perusterveystietoja, jotta ilmailuviranomaisen terveysvaatimukset olisi mahdollista täyttää. Vaatimuksena on esimerkiksi vähintään 18 vuoden ikä, normaali värinäkö, kuulo ja terveys sekä 160 cm vähimmäispituus. Myös toisen asteen koulutus tulee olla suoritettu.

Lentoyhtiöillä voi olla työnhakijoille omia lisävaatimuksia aiemmasta kokemuksesta palvelualalta, laajempia kielitaitovaatimuksia sekä pituuden lisäksi myös vaatimus ulottuvuuden osalta. Osa lentoyhtiöistä ei hyväksy näkyviä tatuointeja ja lävistyksiä. Koulutukseen hakevan tulee lisäksi huomioda, että mahdollinen rikosrekisteri voi olla este työllistymiseen lentoyhtiössä.

CCM Academyn ensimmäiselle kurssille valitaan 20 oppilasta. Opetuskielenä on englanti. Kurssille valitulla ja sen hyväksytysti läpäisseellä oppilaalla odotetaan tämän jälkeen olevan edellytykset läpäistä myös lentoyhtiöiden omat koulutukset. CCM Academy:n myöntämä matkustamohenkilökunnan kelpoisuustodistus on voimassa koko EU-alueella. Tarjolla on siten merkittävä määrä avoimia työpaikkoja eri lentoyhtiöissä. Kurssin hinta on 2675 euroa sisältäen arvonlisäveron.

LH_cabin_2“Odotamme suurta hakijamäärää ja olemme valmistautuneet järjestämään matkustamohenkilökunnan peruskursseja jatkossakin”, jatkoi Sonja Etelävuori.

CCM Academyn matkustamohenkilökunnan peruskoulutusta voi verrata esimerkiksi kaupalliseen lentokoulutukseen, jonka kautta valmistuneet lentäjät saavat mahdollisuuden työllistyä eri lentoyhtiöissä.

“Haluamme tarjota alasta kiinnostuneille uusia mahdollisuuksia kaupallisella koulutuksella. Euroopan laajuisesti alalla on tarjolla paljon työpaikkoja”, päätti Ari Etelävuori. MH

Haaga-Helia: Cabin Crew Initial Training Course