Ilmavoimat poistaa käytöstä loputkin vanhat KEVA78-keskivalvontatutkat - ylilento Kaamasella

ILMAV_keva78Ilmavoimat poistaa heinäkuun alussa käytöstä loputkin yli 40 vuotta palvelleet KEVA78-keskivalvontatutkat. Vanhat keskivalvontatutkat on korvattu KEVA 2010 -tutkakalustolla. Kaamasen tutka-asemalla nähdään Hornetin ylilento 30. kesäkuuta.

Nyt käytöstä poistettavan KEVA78-tutkakaluston kehitystyö käynnistyi 1960-luvulla Puolustusvoimien, alan kotimaisen teollisuuden ja tutkimusosaajien yhteistyönä. Ilmavoimat tarvitsi tuolloin seuraajan ikääntyvälle VRRVI- ja VRRVY-ilmavalvontatutkakalustolle.

Keskivalvontatutka_ilmavoimatEnsimmäinen järjestelmä toimitettiin Ilmavoimille vuonna 1978. Ilmavalvontaa tehostaneen ja mittaustoimintaa automatisoineen KEVA78-kaluston käyttöönotto oli merkittävä kehitysaskel Suomen ilmapuolustuksen modernisoinnissa.

Keskivalvontatutka tehosti ilmavalvontaa ja kehitti taistelunjohtamista sekä yhteistyötä ilmatorjunnan kanssa. Yli 40 vuotta palvellut järjestelmä osoittautui ilmavoimien mukaan erittäin onnistuneeksi ja sisälsi kehityspotentiaalia. Kyseisten valvontatutkien yhteyteen asennettiin ainakin osin myös erillisiä korkeustutkia.

Kiinteisiin asemapaikkoihin sijoitetut KEVA78-tutkat on korvattu 2010-luvulla siirrettävällä KEVA 2010 -keskivalvontatutkakalustolla.

Vuonna 2009 tehdyn hankintapäätöksen perusteella tutkia hankittiin Suomeen 12 kappaletta uusia KEVA2010-järjestelmiä. Lisäksi vuonna 2013 tehtiin hankinta lisätutkasta, jolla paikattiin tuulivoimaloiden tuomia katvealueita.

keva2010_puolustusvoimatNykyisen keskivalvontatutkajärjestelmän valmistaja on ranskalainen Thales. GroundMaster 403 eli KEVA2010-tutkien mittausetäisyys on yli 450 kilometriä ja niiden korkeusulottuvuus yltää yli 30 kilometriin. Kyseessä on niin sanottu 3D-tutka eli maalin sijainnin lisäksi tutka mittaa yhdellä antennillaan myös sen lentokorkeuden. KEVA2010-tutkan siirtoon käytetään tarivittaessa Sisu ETP 8x8 -maastokuorma-autoja. 

Suomen ilmatilaa valvotaan lisäksi mm. 80- ja 90-luvun taitteessa hankituilla Thomson TRS22XX -kaukovalvontatutkilla. Thales-Raytheon Systems toteutti 2010-luvun lopulla kaukovalvontatutkille  merkittävän elinjaksopäivityksen, joka mahdollistaa niiden luotettavan ja joustavan pitkälle 2020-luvulle Kyseisten kaukovalvontatutkien mittaustaetäisyys on lähes 500 kilometriä ja korkeussuuntainen peitto yltää yli 30 kilometriin.

pirkkala_avoimet_15_1Valvontaa voidaan täydennetään myös Sisu SK 242 kuorma-autoalustalle sijoitetuilla Saab Giraffe 100 AAA -lähivalvontatutkilla. Ne omaavat noin 100 kilometrin mittausetäisyyden ja viiden kilometrin korkeusmittauksen.

Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen (AKV/AKT) on Ilmavoimien lakisääteinen tehtävä. Valvonnan pääkalustona toimivat 24/7 eri puolille maata sijoitetut ilmavalvontatutkat. Niitä on siis kolmea eri päätyyppiä KAVA, KEVA ja lähivalvontatutka LÄVA.

Tutkahavainnoista kootaan Suomen ja lähialueet kattava reaaliaikainen ilmatilannekuva, johon ilmapuolustuksen johtaminen perustuu. Ilmavoimien tutkiin perustuva valvontakyky tukee myös siviili-ilmailua ja muiden viranomaisten toimintaa.

keva2010_net_ilmavoimatKaamasen ja Upinniemen tutka-asemilla järjestetään tilaisuudet 30. kesäkuuta pitkään palvelleen järjestelmän käytöstä poiston kunniaksi. Kaamasen tutka-asemalla tilaisuuteen liittyy yhden F/A-18 Hornetin ylilento kello 12. Lennon toteutuksella on säävaraus. MH

Lue myös: