Japani raotti rajoja liikematkustajille ja opiskelijoille - maahan saapuvien päivittäistä määrää on rajoitettu

JAL_Finnair_1(Päivittynyt 18.11. klo 22.24) Japani raotti marraskuussa rajojaan laajemmin ulkomaalaisille ensimmäistä kertaa sitten tammikuun 2021. Turistit joutuvat yhä odottamaan pääsyään Japaniin, joka sallii nyt maahanpääsyn liikematkustajille sekä opiskelijoille. Päivittäin maahan voi saapua enintään 3500 matkustajaa ja tulijat joutuvat vähintään kolmen vuorokauden mittaiseen karanteeniin.

Japanin rajat ovat olleet tiukasti suljetut tammikuusta 2021 lähtien, kun koronaviruspandemia levisi voimakkaasti maassa. Nyt tapauksia on ollut alle tuhat vuorokaudessa jo pidempään eikä covid-19 -tautiin menehtyneitä ole raportoitu useaan kuukauteen.

Maahantulovaatimuksia on tarkasteltu ja ulkomaalaiset voivat matkustajaa Japaniin liikematkalle tai työntekijöinä enintään kolmen kuukauden ajaksi. Lisäksi maahantulo on mahdollistettu opiskelijoille, jotka voivat oleskella Japanissa myös pidempään kuin kolmen kuukauden ajan.

Rokotettujen liikematkustajien ja opiskelijoiden on maahantulon jälkeen jäätävä kolmeksi vuorokaudeksi karanteeniin. Pidemmäksi ajaksi Japaniin saapuvien tulee olla karanteenissa kymmenen päivää. Maahansaapuvien työnantajat ja oppilaitokset ovat vastuussa valvonnasta ja niiden tulee täyttää maahantuloon vaadittaat dokumentit.

Päivittäin Japani ottaa vastaan ulkomailta vain 3500 matkustajaa. Luvussa ovat mukana myös maahan saapuvat Japanin kansalaiset. Maahantuloviranomaisten mukaan jopa 370 000 ihmistä odottaa pääsyä Japaniin.

Japani ilmoitti 18. marraskuuta, että sen nostaa päivittäisten maahantulijoiden rajaa 5000:een 26. marraskuuta alkaen. Määrää voidaan kuitenkin rajoittaa uudelleen pandemiatilanteen mukaisesti.

Turistit eivät siis vielä pääse Japaniin lainkaan. Viranomaiset arvioivat nyt uutta maahantulomenetelmää ja rajoja avataan turismille mahdollisesti vuoden 2021 loppuun mennessä riippuen tartuntatilanteesta.

Japanissa on nykyisin käytössä viisitasoinen covid-19 -tilaa kuvaava mittari. Tällä hetkellä Japani on pääosin  tasolla 1, joka tarkoittaa joitain tapauksia, mutta terveydenhuollon palvelut ovat vakaalla tasolla. Taso 0 puolestaan tarkoittaisi ettei tartuntoja olisi enää lainkaan.

Finnair on ilmoittanut lisäävänsä lentoja Japaniin ja avaavansa pandemian viivästyttämän reitin myös Tokion Hanedan lentokentälle.

Päivitys 18.11. kello 22.24: Lisätty tieto Japanin saapuvien matkustajien määrän nostosta 5000:een.

Lue myös: