Kaatuneitten muistopäivän ylilento F/A-18 Hornet -hävittäjällä Kuopiossa 19. toukokuuta 2024

HN_2021_3Kaatuneittein muistopäivää vietetään Suomessa jälleen 19. toukokuuta 2024. Ilmavoimien Karjalan lennosto suorittaa ylilennon F/A-18 Hornet -hävittäjällä Kuopiossa seppeleenlaskutilaisuuden yhteydessä. Kaatuneittein muistopäivää vietetään useissa eri tilaisuuksissa ympäri Suomea.

Kaatuneittein muistopäivä on kaikissa Suomen aluetta ja suomalaisia koskettaneissa sodissa tai muissa taisteluluonteisissa toimissa, rauhanturvaamistehtävissä kaatuneitten sekä taisteluiden aikana ja niiden päättymisen jälkeenkin kuolleiden, kuten teloitettujen ja vankileireillä menehtyneiden muistoksi vietettävä päivä.

 Tämän virallisen sankarivainajien muistopäivän on määrännyt päiväkäskyllä sotamarsalkka C. G. E. Mannerheim vuonna 1940. Nykyinen nimi päivällä on ollut vuodesta 1947 saakka.

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 lentää sunnuntaina 19. toukokuuta 2024 Kaatuneitten muistopäivän seppeleenlaskutilaisuuden aikana ylilennon yhdellä F/A-18 Hornet -hävittäjällä. Seppeleenlaskutilaisuus alkaa Kuopion hautausmaalla Sankaripuistossa kello 12.

Talvi- ja jatkosodan sankarivainajia, kentälle jääneitä sekä Kuopion pommituksissa kuolleita on siunattu Sankaripuistoon 639. Viimeinen sankarihautaus tapahtui vuonna 2019.

 Ilmavoimien ylilennolla on säävaraus. Aiemmin vastaava lento on toteutettu Kuopiossa Savonkadun suuntaisesti etelästä lähestyen. Ylilento voi aiheuttaa hetkellisesti melua alueelle.