Useat lentokoneet ilmakuvaavat ja laserkeilaavat Suomen - takatalvi viivästytti hanketta heti kärkeen

MML_ohjaamoTakatalvi laittoi Maanmittauslaitoksen jo käynnistyneen vuoden 2024 ilmakuvaus- ja laserkeilauskauden hetkeksi tauolle. Säästä riippuvaiset operaatiot jatkuvat korkeapaineiden salliessa ja prioriteettina ovat edelliskaudella lentokone- ja säähaasteiden seurauksena kuvaamatta jääneet alueet.

Kevätkauden kuvausten käynnistyminen edellyttää lumien sulamista, sillä ilmakuvauksissa ja laserkeilauksissa on tarkoitus havainnoida paljasta maanpintaa. Tämän takia kuvaukset aloitetaan etelästä. Takatalvi laittoi kuitenkin ilmakuvauspäivystyksen tauolle odottamaan takatalven vaihtumista takaisin kevääksi.

MML_kartasto2024_1"Kevään ensimmäiset korkeapaineet ovat myös odotuttaneet itseään. Säistä riippuvaistahan tämä ilmakuvaus on, joten laskemme enemmän menneitä korkeapaineita kuin kalenteriviikkoja. Korkeapaineiden myötä saamme edistettyä ilmakuvauksia ja laserkeilauksia tehokkaasti", kertoi Maanmittauslaitoksen kartastopäällikkö Juha Kareinen Lentoposti.fi:lle.

Kevään ensimmäiset kuvauskoneet voi todennäköisesti havaita sahaamassa edestakaisin taivaalla Inkoon ja Kotkan alueilla. Erikoisempaa lentoreittiä suorittavia lentokoneita voi havaita myös mm. Merikarvialla, Ilomantsissa, ja Sodankylässä.

Vuoden 2024 kuvauskauden tavoitteena on ilmakuvata 128 000 km² ja laserkeilata noin 62 000 km². Viime vuonna lentokonerikkojen ja säähaasteiden takia kuvaamatta ja laserkeilaamatta jääneet kuusi tuotantoaluetta on priorisoitu käynnistyneelle kuvauskaudelle. Ilman kyseisiä kuutta viime vuoden tuotantoaluetta tämän vuoden normaali kuvausala olisi noin 117 000 km².

Ilmakuvauksen osalta käytetyt kuvauskorkeudet ovat noin 22000 - 26000 jalkaa eli 7000 - 7800 metriä ja laserkeilausten osalta tyypillisesti 1300 - 2100 metriä.

"Edellinen kausi oli haastava mm. sääolosuhteiden ja lentokonerikkojen takia. Viime vuonna kuvaamatta ja keilaamatta jääneet alueet kuvataan ja keilataan tänä vuonna", jatkoi Kareinen.

Maanmittauslaitoksen omassa Rockwell 690A Turbo Commander -koneessa (OH-ACN) oli kauden aikana moottoririkko, jonka lisäksi yksi ilmakuvauskonsulttiyrityksistä kärsi vastaavista ongelmista oman lentokoneensa kanssa.

Ilmakuvauksissa Maanmittauslaitos tekee itse noin puolet ja laserkeilauksista noin kymmenesosan. Ilmakuvaus- ja laserkeilaushankkeesa on mukana useita eri alihankkijoita.

Ilmakuvausten osalta Maanmittauslaitoksella on uusi sopimus, jonka mukaisesti AVT Airborne Sensing GmbH toimii Suomessa Beechcraft King Air 200 -koneella ja Field Group Oy Cessna Citation C550, Piper Cheyenne (PA31T2) ja Rockwell Commander 690C -koneilla.    

Laserkeilauksia suorittavat edelliskaudelta tutut yhtiöt ja kalusto. Field Group Oy suorittaa laserkeilauksia Cessna 208B Grand Caravan -koneella, Leica Geosystems Technoly AS Beechcraft B200 Super King Air -koneella ja BSF Swissphoto AG Cessna 208 Caravan -koneella.

Maanmittauslaitos lentää itse Konekorhosen operoimalla Rockwell 690A Turbo Commander -koneella.

Välttämätöntä tietoa yhteiskunnallisten toimintojen takaamiseksi

Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat ja sen keräämistä rahoittavat Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Ruokavirasto ja Suomen ympäristökeskus. Ilmakuva-aineistoja hyödynnetään esimerkiksi EU:n peltovalvonnassa.

MML_commanderSuomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti.

"Nyt käynnistyi viides vuosi kuudesta tällä ohjelmalla. Vuonna 2026 käynnistyviä uusia ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmia suunnitellaan parhaillaan", kertoi Kareinen.


Ilmakuvat julkaistaan avoimena aineistona

Kuvausten jälkeen aineistot käsitellään julkaisukelpoiseksi. Loppuvuoteen mennessä koko aineisto on asiakkaiden käytettävissä. Aineistoja voi katsella kuka tahansa Karttapaikalla. Karttapaikka on kaikille avoin verkkopalvelu, jossa voi katsella karttoja ja ilmakuvia. Palvelussa voi myös ostaa painettuja karttoja ja tulosteita.

Vuosittain kerätyn laserkeilausaineiston tarkkuus rajoittaa aineiston saatavuutta. Aineiston käyttöön saaminen edellyttää käyttölupaa ja käyttäjän tunnistautumista. Alkuperäisestä laserkeilausaineistosta tehdään pistetiheydeltään harvennettu versio, joka on kaikkien saatavilla avoimena datana. MH

Lue myös: