Sotilaskoneita jyristeli laskuun Helsinki-Vantaalle - Kaivopuiston lentonäytös perjantaina

redarrows_baesystems_kaiku2Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajilla ja henkilökunnalla riitti torstaina hämmästeltävää, kun Suomen Ilmailumuseon järjestämän Suomi 100 -teemaisen lentonäytökseen osallistuvia koneita tuli laskuun. Hävittäjät saapuivat iltapäivällä ja Red Arrows Hawk-koneineen illansuussa.

Perjantai-iltana järjestettävään Kaivari 2017 -lentonäytökseen tuo oman mausteensa Ilmavoimien Hornet-hävittäjät 2020-luvulla korvaava HX-hanke. Se on saanut hävittäjävalmistajat tuomaan koneitaan ja messuosastojaan näytökseen.

KV_to_3GR_EFBoeingin kaksi F/A-18 E/F Super Hornet -hävittäjää saapui jo keskiviikkona. Toinen niistä on erikoismaalattu kaksipaikkanen F-malli ja toinen perusharmaa yksipaikkainen E-versio. Värikäs kone on ns. CAG Bird eli laivueen komentajan nimikko.

Ruotsalainen Saab JAS 39 Gripen ja monikansallinen Eurofighter Typhoon ovat mukana kumpikin kolmella koneella. Typhoonia HX-hankkeessa edustaa brittiläinen BAE Systems.

KV_to_3x_EF_ilmassaEnsimmäisenä torstaina saapuivat Gripenit, ensin kaksi konetta ja sitten vielä kolmas. Eurofighterit lensivät Helsinki-Vantaan ylle tiiviissä muodostelmassa ja tekivät porrastetun hajoituksen hakeutuen yksi kerrallaan laskukierrokseen.

Huono sää mataline pilvikattoineen haittasi siirtolentoja. Red Arrows-osastotaitolentoryhmän kymmenen BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskonetta laskeutui kentälle kahden ja kolmen koneen osastoissa kello 18 maissa. Näyttävää perinteistä muodostelmasaapumista ei voitu tehdä, koska lennettiin mittariolosuhteissa.

KV_to_Gripen_LDGKun Hawkit oli pysäköity platalle rivimuodostelmaan, ohjaajat suuntasivat tapaamaan muita näytöksen osallistujia Helsinki-Malmin lentoasemalla järjestettyyn Hangar Party -illanviettoon.

Redsien jälkeen historiallinen Saab 35 Draken -hävittäjä tuli vielä laskuun puoli seitsemän maissa. Näytöskalusto alkoi olla koossa.

Illaksi suunnitellut harjoitukset jäivät toteutumatta. Koko päivän kestäneen saderintaman eteneminen oli hidastunut ja entisestään matalammalle tullut pilvikatto esti lennot. Utin jääkärirykmentin NH90 ja Rajavartiolaitoksen Dornier 228 kävivät testaamassa olosuhteita, mutta turhaan.

Lentonäytökseen osallistuvien suihkukoneiden pysäköintialueena toimii Helsinki-Vantaan asemataso 8 kentän lounaiskulmassa. Aluetta käytetään matkustajakoneiden de-icing -paikkana, jossa ne pestään lumesta ja jäästä ennen lentoa.

BAE Systems hyödynsi asematason vieressä olevaa entistä Blue1-lentoyhtiön konehallia järjestämällä siellä lehdistötilaisuuden. Nykyisin hallissa toimii Finnair ja siellä mm. huolletaan Norran ATR-koneita.

 KV_to_SarahPriceMukana mediatilaisuudessa oli yhtiön väen lisäksi Englannin Suomen suurlähettiläs Sarah Price. Red Arrowsin esitys on hänen mukaansa kuin Britannian syntymäpäivälahja 100-vuotiaalle Suomelle.

Suurlähettilas muistutti myös siitä, että Ilmavoimat on käyttänyt Red Arrowsinkin lentämää BAE Systems Hawkia jo yli 35 vuotta. Suomi oli konetyypin ensimmäinen vientiasiakas.

KV_to_EF_GRRoyal Air Forcen Typhoon-esityslentäjänä toimii tänä vuonna Flt. lt. Ryan Lawton. Hän saapui lehdistötilaisuuteen suoraan hävittäjänsä ohjaamosta merilentopuku päällä.

Lento RAF Connigsbyn tukikohdasta Helsinki-Vantaalle oli kestänyt 2 tuntia 5 minuuttia nopeudella Mach 0.9.

Royal Air Forcen Typhoon Display -koneessa on aiemmin käytetty myös erikoisvärityksiä. Tänä vuonna käytössä on normaalissa harmaassa naamiomaalauksessa oleva yksilö. Tällä halutaan korostaa koneen operatiivista roolia.

Täysi esityslento kestää 7,5 minuuttia. Sen aikana koneen nopeusalue on 175 - 965 kmh. Polttoainetta palaa 3000 kiloa. Esitys lennetään yhdellä ulkopuolisella runkosäiliöllä varustettuna.

KV_to_RyanLawtonLawtonin mukaan suuren osan ajasta hän lentää 8-9 G:n vaikutuksessa. Muutamissa kohdissa negatiivista geetä koetaan -3. Ohjaaja käyttää puristavia G-housuja vähentääkseen tiukkojen vetojen vaikutusta.

Typhoon Displayllä on käytössään kolme erilaista esitystä. Matalin niistä, flat, vaatii 1000 jalan pilvikorkeuden.

Kuluneella viikolla Ilmavoimien HX-hankkeen arviointiryhmä on ollut tutustumassa Eurofighter Typhooniin RAF Conningsbyssä. Kohteena ovat olleet mm. koneen asejärjestelmät.

KV_to_apron8Ensi viikolla ryhmä jatkaa BAE Systemsin tehtaille Wartoniin. Siellä esitellään uusin kehitysversio Typhoonista. Se edustaa jo osaa niistä ominaisuuksista, joita yhtiö aikoo Suomelle tarjota.

Vaikka Gripen, Super Hornet ja Eurofighter nähdään ilmassa Kaivopuiston näytöksessä, myös kaksi muuta HX-hankkeen hävittäjävalmistajaa ovat mukana.

Ranskalainen Dassault esittelee maanäyttelyssä Rafale-konettaan. Samaten amerikkalainen Lockheed Martin on mukana kertomassa F-35 Lightning II -hävittäjästään. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi-uutisia Kaivopuiston lentonäytöksestä:

Kaivopuiston lentonäytöksen selostus FM-radiossa - seurattavissa livevideona netissä

Ilmailun ammattilaiset mahdollistavat turvallisen lentonäytöksen Helsingin edustalla

Lentonäytös alkaa näkyä Kaivopuistossa - Eurofighter Typhoon laskeutui nurmikolle


Veneilijöiden ja lennokin lennättäjien tulee huomata Helsingin lentonäytöksen aiheuttamat rajoitteet

Kongsberg esittelee Kaivopuiston näytöksessä JSM-merimaaliohjusta ja lennonjohdon etätornia

Lentonäytös alkaa näkyä Kaivopuistossa - Eurofighter Typhoon laskeutui nurmikolle

Finnairin Airbus A350 -miehistö harjoittelee videolla Kaivopuiston näytöstä varten

Perjantai lähestyy - Kaivopuiston lentonäytöksen ohjelmalehti nyt luettavissa netissä

Ilmailumuseo julkisti Kaivarin Suomi 100 -lentonäytöksen tarkan aikataulun

Ilmavoimien historiallinen koulukone VL Viima nähdään Kaivopuiston lentonäytöksessä

Kaivopuiston lentonäytösjärjestäjältä tarkempi ohjeistus veneilijöille - kaksi omaa merikatsomoa

Kaivopuiston lentonäytös tuo jälleen suuren ilmailutapahtuman Helsingin edustalle).

Finnairin A350 XWB:n harvinaista Kaivopuiston lentonäytöksen esitystä valmistellaan huolella