SpaceX vie avaruusmatkailun uudelle tasolle - ensimmäiset turistit kiertävät kuun vuonna 2018

SpaceX_Dragon2_1SpaceX-yhtiö aikoo laukaista avaruusturisteja kuun kiertävälle matkalle vuoden 2018 aikana. Kaksi nimeämätöntä matkustajaa on SpaceX:n mukaan maksanut matkastaan merkittävän ennakkomaksun. Kiinnostus yhtiön avaruusmatkoja kohtaan on ollut vahvaa.

SpaceX:n hanke mahdollistaa ihmisen palaamisen maan kiertorataa kauemmaksi avaruuteen ensimmäistä kertaa 45 vuoteen. Uudet lennot on määrä toteuttaa nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Ensimmäisille matkustajille järjestetään vuoden 2017 aikana terveys- ja kuntotarkastuksia, joiden jälkeen on aloitetaan valmennus avaruusmatkaa varten. SpaceX kertoo tarkemmin matkasta, kun kokeet on saatu hyväksytysti suoritettua.

Avaruusturistien matka on määrä toteuttaa matkustajien kuljetukseen hyväksytettävän Dragon 2 -avaruusaluksen avulla. Sitä on kehitetty rahoituksella, joka on saatu NASA:n Commercial Crew -ohjelmasta.

Ensimmäinen Dragon-rahtialus teki historiaa vuonna 2012, kun se kuljetti ensimmäisenä kaupallisena avaruusaluksena kuorman kansainväliselle avaruusasemalle ja sen jälkeen palasi turvallisesti takaisin maahan.

SpaceX_Dragon_1Aluksi uuden Dragon 2:n suorituskykyä demonstroidaan automaattisella toiminnalla. Se laukaistaan kuluvan vuoden aikana miehittämättömänä kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Ensimmäiset miehitetyt lennot on tarkoitus käynnistää vuoden 2018 toisella neljänneksellä.

Kuvassa yllä testataan Dragon-kapselin pelastautumisjärjestelmää, jota tarvitaan miehitetyillä lennoilla. Mahdollisen vian sattuessa järjestelmä irrottaa ja nostaa kapselin irti kantoraketista. Se laskeutuu sitten miehistöineen laskuvarjojen varassa takaisin maankamaralle.

Toistaiseksi SpaceX on solminut sopimukset neljästä Dragon 2 -aluksen tehtävästä kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle seuraavan kolmen vuoden aikana. Niillä on määrä kuljettaa rahtia ja miehistöä. Nykyisin miehitetyt lennot avarusasemalle tehdään ainoastaan venäläisillä Sojuz-aluksilla.

Kuun kiertoradalle pääsemiseksi käytetään SpaceX:n Falcon Heavy -rakettia. Se on määrä laukaista koelennolle kesällä 2017. Koelennon onnistuttua kyseessä on tehokkain kiertoradan saavuttava raketti sitten Saturn V -kuuraketin.

landing_spcexHeavy-versiossa on rinnakkain kolme tavallisen Falcon-kantoraketin ensimmäistä vaihetta. Aiemmissa testeissä SpaceX on onnistunut usein tuomaan ensimmäisen vaiheen onnistuneesti laskuun lennon jälkeen (kuvassa vasemmalla)

Falcon Heavy -raketissa on 5 miljoonan paunan työntövoima, joka on kaksi kolmasosaa Saturn V:n työntövoimasta Se on yli kaksi kertaa tehokkaampi kuin seuraavat nykyisin lentävät raketit.

Kun Nasan operatiiviset miehitetyt Dragon 2 -tehtävät ovat valmiita on luvassa avaruusmatkoja kuun ympäri ja takaisin. Laukaisut tapahtuvat Floridasta Kennedyn avaruuskeskuksen historialliselta laukaisualustalta 39A. Se toimi aikanaan myös Apollo-kuumatkojen lähtöpaikkana.

Omalla rahallaan avaruuteen lentäneitä on jo vieraillut kansainvälisellä International Space Station -avaruusasemalla (ISS) koetetulla Sojuz-kapselilla. Kuun kiertäminen uudella avaruusalustyypillä sisältänee monia riskejä.

Onnistuessaan SpaceX:n hanke vie avaruusmatkailun aivan uudelle tasolle. Epäonnistuminen saattaisi lopettaa avaruusturismin kokonaan.