"Vuosi 2014 oli haastava. Katsomme kuitenkin kohti tulevaa innostuneesti: vuosi 2015 on meille merkittävän uuden vaiheen alku. Saimme menestyksekkäästi vietyä päätökseen laajan, kolmivuotisen säästöohjelmamme ", totesi toimitusjohtaja Pekka Vauramo Finnairin yhtiökokouksessa tänään 25. maaliskuuta "Kustannuskuri tietysti jatkuu, mutta painopisteemme on nyt siirtynyt voimakkaasti lisätuottojen hankintaan. Lisäpalveluja kehitetään järjestelmällisesti perustuen tietoon, jonka keräsimme kysymällä keskeisiltä markkinoiltamme Euroopassa ja Aasiassa noin 8 000 asiakkaalta, mitä he haluavat ja mistä he ovat valmiita maksamaan", jatkoi Vauramo. Vauramon mukaan hyviä esimerkkejä uudistuksista ovat esimerkiksi tarjoilu-uudistukset lennoilla, täysin makuuasentoon liukuvat istuimet, Economy Comfort -istuimet ja viimeisimpänä uutuutena Light-lippu. Näiden lisäksi yhtiö panostaa erilaisiin digitaalisiin palveluihin. Laivastouudistus tuo kilpailukykyä ja noin 1 000 uutta työpaikkaa viidessä vuodessa Vauramon mukaan keskeinen osa yhtiön uudistumisessa ovat sen A350 XWB -koneet. Finnair saa loppuvuodesta uudet koneet ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä.
"Investointiohjelman myötä kaukoliikennelaivastomme kääntyy kasvuun vuonna 2016. Uusilla koneilla haemme liikenteen ja liikevaihdon kasvua. Kun nyt rakennemuutoksen myötä olemme kustannustehokkaampia, uskon meillä olevan hyvät edellytykset tehdä tulosta uudella laivastolla", arvioi Vauramo. "Kasvu luo myös uusia työpaikkoja. Jokainen uusi A350-kone tuo noin 200 työpaikkaa Finnairiin. Näistä noin puolet ovat lentäviä, puolet muissa Laivaston koon kasvattaminen viidellä koneella tuo siis Finnairiin noin 1000 uutta työpaikkaa seuraavien viiden vuoden aikana. Henkilöstön määrä oli vuoden 2014 lopussa noin 4 500. Kasvua Finnair hakee edelleen Aasiasta, jonne yhtiö lentää nyt yli 70 lentoa viikoittain. Alueen talouskasvu jatkuu, mutta niin tapahtuu myös Pohjois-Amerikassa. Finnair avaakin tukevana kesänä reitin Helsingistä Chicagoon.
Finnairin hallituksen puheenjohtaja Klaus Heinemann puolestaan korosti, miten tärkeää oli, että yhtiö onnistui viime vuonna yhdessä henkilökunnan kanssa solmimaan kaikkien työtekijäryhmien kanssa työehto- ja säästösopimukset.
Myös Heinemann korosti vuoden 2015 tärkeyttä. "Siirrymme nyt vaiheeseen, jossa etsimme tuottojen kasvua strategiamme mukaisesti. Vaikka edessämme olevat muutokset nyt ovat positiivisia, niin helppoja ne eivät silti ole, sillä uusien tuotteiden ja koneiden käyttöönotto vaatii aina myös uuden oppimista. Uskon, että Finnair-tiimi hyvin tiedostaa loistavat mahdollisuudet parantaa suoritustamme ja että Finnair-henki siivittää meidän suorituksiamme".
Hallituksen puheenjohtaja Heinemann muistutti osakkeenomistajia viime vuonna esittämästään toiveesta ja toivoi edelleen Suomessa rakentavaa keskustelua Finnairin omistusrakenteesta ja yhtiön tulevaisuudesta konsolidoituvalla lentoliikennemarkkinalla.
"Liiketoimintamme kotimaan reiteillä on ollut taloudellisesti tappiollista jo pitkään. Ymmärrän sen kansallisen huolen, jota Suomessa tunnetaan lentoyhteyksien säilymisestä", analysoi Heinemann Finnairin kotimaan lentämisen haasteita. Heinemann kertoi myös tutustuneensa myös liikenneministeriön hiljattain julkistamaansa Suomen lentoliikennestrategiaan. Hän muistutti, että yhtiön vastuullisella hallituksella on lain määrittelemä velvoite paneutua kotimaan tappiollisten lentojen asettamaan haasteeseen. "Finnair on ilmoittanut halukkuutensa osallistua keskusteluihin, joissa pohditaan, miten lentoliikenteen kysyntää voidaan Suomessa stimuloida eri tavoin. Heinemann kuitenkin muistutti, että on kuitenkin tärkeää erottaa toisistaan julkisen sektorin palveluntarjontavelvoitteet ja listayhtiön velvoitteet", päätti Heinemann. Lue myös:
|
|||