Liikenne- ja viestintävaliokunta ehdottaa Lex Malmin hylkäämistä - tarve korvaavalla kentälle tunnustetaan

Malmi_ilmasta_2016Liikenne- ja hyväksyi yksimielisesti mietinnön Malmin lentokenttää koskevasta kansalaisaloitteesta (KAA 1/2017 vp).  Valiokunta ehdottaa, että kansalaisaloite hylätään. Liikenne- ja viestintävaliokunta painottaa, että korvaaville ilmailutoiminnoille on tarve esimerkiksi liikelentoja, ilmailukoulutusta ja huoltovarmuutta ajatellen.

Valiokunta korostaa mietinnössään myös perustuslakivaliokunnan lausuntoon PeVL 41/2017 vp viitaten aloitteen ongelmallisuutta.

Malmin lentokenttä on kuitenkin merkittävä yleisilmailun ja yksityisen ilmailukoulutuksen keskus, jonka toiminnot tukevat myös kansallista lentoturvallisuutta. Lentokenttä on tämän lisäksi merkittävä huoltotoiminnan keskittymä ja Malmin kentän merkitys liikelennoille, harrasteilmailulle ja huoltovarmuudelle on huomattava.

Liikenne- ja viestintävaliokunta painottaa, että korvaaville ilmailutoiminnoille on tarve esimerkiksi liikelentoja, ilmailukoulutusta ja huoltovarmuutta silmällä pitäen. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon myös kehittyvä älykäs liikenne, ilmailun tuleva kehitys, uusien liikenteen palvelujen kehittyminen ja niiden mahdollisesti mukanaan tuomat uudet tarpeet.

Valiokunta korostaa mietinnössään, että tarve vastaaville ilmailutoiminnoille hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä on selkeästi olemassa. Valiokunta kiinnittää huomiota myös siihen, että mikäli näitä toimintoja joudutaan kokonaan lakkauttamaan, niiden uudelleenkäynnistäminen voi olla olennaisesti vaikeampaa.

Liikenne- ja viestintävaliokunta ehdottaa mietinnössään eduskunnan hyväksyttäväksi lausuman, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi, jotta Malmin lentokentän ilmailutoiminnot voivat jatkua hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä.

Lue myös: