Wing käynnisti yhteistyön Fazerin kanssa - dronekuljetukset jatkuvat Vuosaaressa

wing_drone_side(Päivittynyt 20.5. klo 10.29) Wing on jatkanut toukokuussa 2021 dronella tehtäviä pakettikuljetuksiaan Vuosaaressa ja nyt yhteistyössä Fazerin kanssa. Wingillä on Helsingin Vuosaaren yllä noin vuoden kestävä ilmatilavaraus, jossa se operoi dronekuljetuksia Suomen olosuhteisiin sopivalla dronella.

Fazerin ja Wingin yhteistyö käynnistyi perjantaina 14. toukokuuta, kun Fazerin suklaita, tuoreita leipomotuotteita sekä makeisuutuuksia on saanut dronetoimituksella kotiinsa Vuosaaressa tai kahteen paikalliseen puistoon, jotka ovat Mustankivenpuisto ja Solvikinpuisto.

”Olemme erittäin innoissamme yhteistyöstä Fazerin kanssa. Pyrimme aina täyttämään toimitusalueemme asukkaiden toiveet mahdollisimman hyvin, siksi olemme iloisia siitä, että pystymme nyt lisäämään Fazerin suositut makeis-, leipomo- ja ruokabrändit valikoimiimme”, sanoo Suomen Wingin maajohtaja Ville Lukkari.

wing_drone_topEnsimmäisten viikkojen ajan Wingin dronet lentävät perjantaista sunnuntaihin kello 9-17.

Tällä hetkellä Wing kuljettaa Vuosaaressa Alepan, Fazerin ja Crunch Brunchin tuotteita. Nyt alkaneen lentokauden aikana Wingin odotetaan ilmoittavan myös muista uusista kumppaneista, mutta myös uudesta toimitusalueesta.

Wingin käyttämän dronen pituus on 1,3 metriä ja siipien kärkiväli on noin metrin verran. Painoa dronella on vain noin viisi kiloa. Parhaimmillaan tämä kiinteäsiipinen ja kahden potkurin voimin etenevä drone saavuttaa jopa 110 km/h nopeuden. Tyypillinen lentoaika on noin viisi minuuttia ja maksimi toimintamatka on noin 10 kilometriä. Kuljetettavan paketin maksimipaino on 1,5 kg.

 Drone voi lisäksi leijua kahdentoista leijuntaroottorin avulla. Ne mahdollistavat pakettien noutamisen ja jättämisen tarkasti. Roottoreiden suuri määrä takaa myös toiminnan turvallisen keskeyttämisen vikatilanteissa.

Pakettia kuljettava drone ei laskeudu kohteisiin vaan jää lentojen päätteeksi leijumaan noin seitsemän metrin korkeuteen ja laskee paketin narun päässä määränpäähän.
 
wing_drone_utmDrone tekee automaattisia tarkastuksia järjestelmilleen, jotta toiminta on mahdollisimman turvallista. Wingin lento-operaattorit seuraavat toimintaa ja säätilaa. Käytössä on myös UTM-järjestelmä (Unmanned Traffic Management), joka mahdollistaa usean dronen turvallisen käytön samassa ilmatilassa. Wingin operaatiot ovat BVLOS-toimintaa (Beyond Visual Line of Sight) eli drone lentää suoran näköyhteyden ulkopuolella.
 
EFD677_WING_2021Droneilla tehtäviä pakettikuljetuksia varten on tehty huhtikuussa 2021 ilmatilavaraus Vuosaaren ylle. Kyseinen maan pinnasta 500 jalan eli noin 150 metrin korkeuteen ulottuva tilapäinen vaara-alue EFD677 aktivoidaan erikseen ennen lentotoimintaa, jota voidaan suorittaa päivittäin eri aikoina. Alue on varattu Wingin käyttöön aina 20. huhtikuuta 2022 saakka.

Vuonna 2012 toimintansa aloittanut Wing lentää vastaavia pakettikuljetusoperaatioita Vuosaaren lisäksi Yhdysvalloissa Virginiassa, jossa kuljetetaan mm. lääkkeitä ja kahdessa kaupungissa Australiassa, jossa kuljetetaan mm. kahvia ja jäätelöä. Suomeen Wingin houkutteli viranomaisten positiivinen suhtautuminen toimintaan sekä haastavat sääolosuhteet.

Päivitys 20.5. kello 10.29: Lisätty tieto Wingin Vuosaaren toimitusalueella tehtävästä yhteistyöstä myös Alepan ja Crunch Bunchin kanssa.
 
Lue myös: