Lockheed Martin ja Boeing esittelivät tulevaisuuden SB-1 Defiant -helikopterin

SB1_2Lockheed Martinin omistama Sikorsky ja Boeing esittelivät SB-1 Defiant -helikopteriaan. Kyseessä on teknologiademonstraattori Yhdysvaltain armeijan FVL (Future Vertical Lift) -hankkeessa. Päämääränä on korvata ikääntyvää helikopterikalustoa.

SB-1 Defiant on suunniteltu lentämään kaksi kertaa nopeammin ja tuplasti pidemmälle, kuin nykyisin käytössä olevat perinteiset helikopterit. Lisäksi suunnittelussa on panostettu liikehtimiskykyyn. Koekopterin on määrä tuoda lisäinfoa armeijan FVL-ohjelmalle.

Esitelty helikopteri perustuun Sikorsky X2 -kopterin pohjalle tehtyyn työhön. Kopterissa on kaksi koaksiaaliroottoria kuten jo aiemmin lentäneessä Sikorsky S-76 Raiderissa. Näin olleen kyseessä on jo kolmas X-2:n teknologiaa käyttävä Sikorskyn kopteri kymmenen vuoden aikana.

SB1_1SB-1n roottorit pyörivät eri suuntiin ja takana on vielä työntöpotkuri. Voimanlähteinä on kaksi Honeywell T55 -moottoria. Runko on komposiittia ja laskutelineet ovat sisäänvedettävät.

Uusi monitoimikopteri on suunniteltu soveltuvaksi hyökkäystarpeisiin, miehistönkuljetuksiin ja tukitoimintoihin. Kopteria operoitaisiin neljän hengen miehistöllä ja matkustamossa olisi tilaa kahdelletoista sotilaalle.

Lavat taitettuina se mahtuu pieneen tilaan ja voisi siten korvata Bell AH-1 Super Cobra -helikopterit.

SB-1 Defiant -helikopteri osallistuu armeijan Joint Multi-Role-Medium Technology Demonstrator -koelento-ohjelmaan. Koelennoilla kerätyllä datalla kehitetään vaatimuksia tulevalle helikopterille, jonka odotetaan tulevan käyttöön 2030-luvun alkupuolella.

FVL-hankkeeseen liittyvät koelennot käynnistyivät jo joulukuussa 2017, kun Bell V-280 Valor nousi ensilennolleen. Alunperin myös SB-1 Defiantin ensilentoa suunniteltiin vuodelle 2017 mutta ensilento on viivästynyt roottoriongelmien takia.

Boeing ja Sikorsky ovat kehittäneet helikopteria yhteistyössä aiemminkin. Edellinen hanke oli 1980-luvulla käynnistynyt RAH-66 Comanche -kopterin kehitystyö. Kevythelikopterihanke keskeytettiin vuonna 2004.

Lue myös: