NASA investoi entistä vihreämmän ja polttoainetehokkaamman lentokoneen kehittämisen SFD-hankkeeseen seuraavan seitsemän vuoden aikana 425 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Hankkeen muut kumppanit ovat sitoutuneet rahoittamaan hanketta noin 725 miljoonalla dollarilla. Boeingilla on käynnissä myös sisäinen 110 miljoonan dollarin investointi kestävän kehityksen ilmailuratkaisuihin. ”Alusta lähtien NASA on ollut kanssasi, kun lennät. Nasa on uskaltanut mennä kauemmas, nopeammin ja korkeammalle. Nasa on tehnyt ilmailusta entistä kestävämpää ja luotettavampaa. Se on perimässämme", sanoi Nasan johtaja Bill Nelson. Tällä avaruuslain mukaisella rahoituksella Nasa ja Boeing rakentavat täysikokoisen koelentokoneen, jonka avulla varmistetaan uudenlaisen päästöjä vähentävän teknologian toimivuus. Koehanke on määrä saada valmiiksi 2020-luvun lopulla. Hankkeessa kehitetyt teknologiat ja mallit voisivat siten olla mukana kehitettäessä seuraavan sukupolven kapearunkokonetta, joka otettaisiin käyttöön 2030-luvulla. Kapearunkokoneet ovat monien lentoyhtiöiden laivastojen työjuhtia ja niiden korkean käyttöasteen myötä koneet tuottavat Nasan mukaan lähes puolet ilmailualan maailmanlaajuisista päästöistä.
Suunnitelmissa on toteuttaa koelentokone, jossa on ristikkorakentein tuettu erittäin pitkä transsooninen TTBW-siipi (Transonic Truss-Braced Wing). Ratkaisulla hyvin ohuen ja pitkän siiven siipisalko saadaan tuettua siiven ulkopuolella toteutetulla ristikkorakenteella. Ratkaisu tekee lentokoneesta merkittävästi nykyisiä matkustajakoneita polttoainetehokkaampia, sillä siiven muoto tuottaa aiempaa vähemmän vastusta, joka puolestaan tarkoittaa pienempää polttoaineen kulutusta.
TTBW-konsepti on tulosta usean vuosikymmenen mittaisesta kehitystyöstä, johon ovat investoineet Nasa, Boeing ja teolliset kumppanit. Boeing on toteuttanut mallilla tuulitunnelikokeita ja suorittanut digitaalisia mallinnuksia aiemmassa SUGAR-hankkeessa (Subsonic Ultra Green Aircraft Research). Ensimmäiset konseptit kehitettiin jo osana NASAn ERP-ohjelmaa (Environmentally Responsible Aviation). Julkistetuissa konseptikuvissa (otsikkokuva) ristikkorakentein tuettua transsoonista TTBW-rakaisua esitellään VS-1 ja VS-2 -teknologiademonstraattorikoneissa. Niistä pienempi VS-1 olisi yli 100-paikkainen Boeing 737-koneen kokoinen ja suurempi VS-2 olisi yli 200-paikkaisena Boeing 757 -koneen kokoluokassa. NASAn tavoitteena on, että koelentokoneessa käytettävä teknologia yhdistettynä uusiin kehittyneisiin moottoriratkaisuihin, materiaaleihin ja järjestelmäarkkitehtuureihin mahdollistaisi uudenlaisen kapearunkokoneen toteuttamisen. Sen arvioidaan tuovan jopa 30 prosentin leikkaukset päästöihin ja polttoaineen kulutukseen verrattuna nykypäivän uusimpiin kapearunkokoneisiin.
Boeing 367-80 (N70700) on nykyisin museoituna Washington D.C:ssä Dullesin lentoaseman läheisyydessä sijaitsevassa Steven F. Udvar-Hazy Centerissä. MH Lue myös:
|
|||